Na przystawkę albo drobną przekąskę polecamy śledziki uzupełnione smakiem i aromatem koperku.
czas: 15 minut + 2 godziny marynowania + 24 godziny chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
250 g matiesów
pół szklanki soku cytrynowego
100 g majonezu
100 g jogurtu naturalnego
pęczek koperku
sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
Śledzie dokładnie umyć, umieścić w marynacie przyrządzonej w połowie z soku cytrynowego, a w połowie z przegotowanej wody. Odstawić na dwie godziny. Następnie dokładnie odsączyć. Koperek posiekać, wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku. Śledzie umieścić w szklanym bądź ceramicznym naczyniu. Dokładnie wymieszać z sosem, przykryć. Wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej będą smakowały, gdy postoją z sosem przez dobę.
uwagi:
Zwolennicy bardziej zdecydowanych smaków zamiast soku z cytryny do marynaty mogą użyć octu spirytusowego, z tym, że wtedy należy go dodać mniej niż wody.