Zaskakujące, jak samczne i pożywne danie może powstać z połączeniem lekkiego sosu z dyni z włoskimi tortellini.
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 45 minut
liczba porcji: 4
składniki:
250 g tortellini z jarzynowym lub grzybowym farszem (gotowy produkt)
600 g dyni
30 g zielonych pestek dyni
oliwa z oliwek
200 g kwaśnej śmietany
odrobina soku cytrynowego
40 g rodzynek
imbir, sól, pieprz
przyrządzanie:
Tortellini gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dynię obrać, oczyścić , pokroić w dużą kostkę. Pestki grubo posiekać. Dynię dusić w rondlu do miękkości. Gdy nieco ostygnie, wymieszać z posoloną lekko śmietaną, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Sos doprawić solą, pieprzem, imbirem, sokiem cytrynowym i wymieszać z rodzynkami. Tortellini włożyć do sosu i mocno podgrzać. Podawać posypane pestkami dyni.
uwagi:
Zamiast pestek dyni można użyć pestki słonecznika.