
Zaskakujące, jak samczne i pożywne danie może powstać z połączeniem lekkiego sosu z dyni z włoskimi tortellini.
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 45 minut
liczba porcji: 4
składniki: 
250 g tortellini z jarzynowym lub grzybowym farszem (gotowy produkt)
600 g dyni
30 g zielonych pestek dyni
oliwa z oliwek
200 g kwaśnej śmietany
odrobina soku cytrynowego
40 g rodzynek
imbir, sól, pieprz 
przyrządzanie:
Tortellini gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dynię obrać, oczyścić , pokroić w dużą kostkę. Pestki grubo posiekać. Dynię dusić w rondlu do miękkości. Gdy nieco ostygnie, wymieszać z posoloną lekko śmietaną, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Sos doprawić solą, pieprzem, imbirem, sokiem cytrynowym i wymieszać z rodzynkami. Tortellini włożyć do sosu i mocno podgrzać. Podawać posypane pestkami dyni.
uwagi: 
Zamiast pestek dyni można użyć pestki słonecznika. 
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













