Porcja smaku i witamin na długie zimowe miesiące
przepis z kuchni: belgijskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 cykorie
25 dkg twarogu
100 g wędzonego łososia
1 cebula
2 łyżki jogurtu naturalnego
3-4 rzodkiewki
1 pomidor
po kilka gałązek koperku i szcypiorku do dekoracji
przyrządzanie:
Z cykorii delikatnie zdjąć kilka wierzchnich liści. Przygotować dwa nadzienia. Jedno z twarogu, posiekanej cebulki i łososia z dodatkiem jogurtu i natki pietruszki, a drugie z pokrojonych pomidorów, rzodkiewki i drugiej połówki cebulki wymieszanych również z twarogiem i jogurtem naturalnym. Oba nadzienia doprawić do smaku i umieścić w liściach cykorii. Udekorować szczypiorkiem i koperkiem.
uwagi:
Podawać z pełnoziarnistym pieczywem i lampką białego wina.