Prosta, ale jednocześnie wykwintna potrawa, eksponująca wszystkie walory smakowe borowików.
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu tagiatelle
30-40 dkg borowików (świeżych lub w ostateczności mrożonych)
1 cebula
pół szklanki białego wytrawnego wina
pół szklanki śmietany kremówki
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, tymianek
olej do smażenia
przyrządzanie:
Makaron gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju na pół twardo. W czasie, kiedy gotuje się makaron, pokroić w kostkę cebulę i zeszklić ją na patelni. Dodać borowiki – jeśli są małe to w całości, większe zaś niezbyt drobno pokroić. Podsmażyć chwilkę, podlać białym winem, doprawić do smaku, dusić przez 5 minut, na koniec dodać śmietankę i większość posiekanej natki pietruszki. Do tak przygotowanego sosu dodać makaron, chwilę podgrzewać, przełożyć do podgrzanej salaterki, posypać natką pietruszki.
uwagi:
Można ewentualnie zamiast prawdziwków użyć podgrzybków, ale rozkosz dla podniebienia jest wtedy mniejsza.