Dość pracochłonne, ale efektowne i wykwintne danie z tuńczyka, marynowanych warzyw oraz śmietanki.
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 30 min + 3 godz. na chłodzenie
liczba porcji: 6
składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 szklanka mleka
po 2 łyżki masła oraz mąki
2 jaja
2 ogórki konserwowe
1 marynowana papryka
1 łyżka kaparów
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
2 szklanki śmietany kremówki
4 łyżki żelatyny
pół szklanki białego wytrawnego wina
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
przyrządzanie:
Tuńczyka odsączyć. Ogórki i paprykę posiekać.
Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Wlać do niej, nie zdejmując z ognia, zimne mleko. Zagotować, ciągle mieszając. Dodać żółtka. Wymieszać z tuńczykiem, kaparami, ogórkami i papryką oraz natką. Żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzewać do rozpuszczenia. Kremówkę ubić na sztywno. Białka ubić na sztywną pianę. Masę połączyć ze śmietaną i pianą z białek, dodając po łyżce i delikatnie mieszając. Połączyć z winem i ostudzoną żelatyną. Doprawić do smaku. Wlać do przepłukanej zimną wodą formy keksowej i przykryć folia aluminiową. Chłodzić w lodówce min. 3 godziny. Wyłożyć na półmisku na liście sałaty.
uwagi:
Podawać z sosem tatarskim lub remuladowym z białym pieczywem i kieliszkiem wina jako przystawkę.