Doskonała na zimę, bo rozgrzewająca i treściwa zupa z typowo polskich składników.
przepis z kuchni: polskiej
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
składniki:
70 dag ziemniaków
1,5 l bulionu warzywnego
1 cebula
1 czubata łyżka chrzanu
2 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek do smaku
1 łyżka masła
przyrządzanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę i dusić na maśle w dużym garnku przez ok. 15 minut. Potem zalać przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Dodać garść majeranku, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce cebulę oraz sól i pieprz. Gotować następne 15 minut. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać wymieszany ze śmietaną i odrobiną soli chrzan. Gotować chwilę i na koniec doprawić do smaku.