Maj miesiącem szparagów. Przez ten krótki okres w roku możemy rozkoszować się smakiem tych coraz bardziej u nas popularnych warzyw. Korzystajmy z tego krótkiego czasu, kiedy są nam dane - świeże szparagi nie są bowiem dostępne przez 11 miesięcy w roku!
Szparagi wymagają cierpliwości – początkowo wydają się łagodnym, niemal pozbawionym smaku warzywem. Trzeba spróbować je kilka razy – przygotowane na różne sposoby. A jak ktoś się już w nich rozsmakuje, będzie z tęsknotą wyglądał początku wiosny i pojawienia się tych białych lub zielonych pęczków na bazarkach i w warzywniakach.
Obieranie szczególnie białych też jest dość pracochłonne, ale bogactwo składników odżywczych wynagradza wysiłki. Szparagi można przygotowywać na wiele sposobów. Można je podawać ugotowane, polane roztopionym masłem. Ciekawie ze smakiem szparagów komponują się smażone pieczarki – polecamy SZPARAGI Z GRZYBAMI I SEZAMEM. Klasyczne dania to: OMLET ZE SZPARAGAMI i KISZ ZE SZPARAGAMI. Do kieliszka czerwonego wytrawnego wina doskonale pasuje danie o delikatnym, ale niezwykle wyszukanym smaku, czyli SZPARAGI ZAPIEKANE POD SEROWYM BESZAMELEM. Dla tych, którzy do posiłku wolą białe wino polecamy TAGLIATELLE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I ŁOSOSIEM lub SAŁATĘ ZE SZPARAGAMI I ŁOSOSIEM. Tym, którzy nie wyobrażają sobie jesieni i zimy bez szparagów proponujemy zawczasu zadbać o zrobienie zapasów, czyli przygotowanie MROŻONYCH SZPARAGÓW.