Dynia to chyba najbardziej niedoceniane u nas warzywo. Dostępne jest powszechnie przez kilka miesięcy, jest pełnowartościowe, bardzo tanie i - co jest dla nas najistotniejsze - nadaje się do przygotowania wielu bardzo rozmaitych potraw. Można ją dusić, smażyć, gotować, marynować i mrozić. Nadaje się do przyrządzania smacznych zup i sosów, a także znajduje zastosowanie jako nadzienie do różnych zapiekanek i tart.
Obiad z dynią warto rozpocząć od SMAŻONYCH PLASTRÓW prostej, ale jakże atrakcyjnej przystawki lub od CURRY Z DYNI, ktorego smak zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Zaraz potem serwować możemy opartą na przepisach kuchni arabskiej aromatyczną i pikantną ZUPĘ Z DYNI. Jako główne danie możemy podać potrawę kuchni włoskiej TORTELLINI Z SOSEM Z DYNI lub niezwykle oryginalny w smaku PAJ Z DYNIĄ.
By cieszyć się potrawami z dyni nie tylko jesienią możemy przygotować sobie kilka woreczków MROŻONEGO PIURE Z DYNI.