Kawałki delikatnej mozzarelli zawinięte w grillowane bakłażany - proste i oryginalne
przepis z kuchni: greckiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
3 średniej wielkości bakłażany
250 sera mozzarella
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
sól, pieprz
mieszanka ziół do potraw z grilla
kilka listków bazylii
przyrządzanie:
Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie (ok. 0,5 cm) kawałki. Każdy posolić, posmarować oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami. Grillować z obu stron.
Mozzarellę pokroić w słupki – musi być ich tyle, co plastrów bakłażana. Każdy kawałek mozzarelli zawijać w plaster bakłażana i spinać wykałaczkami. Udekorować listakami bazylii.
uwagi:
Podawać z ryżem na sypko bądź smażonymi ziemniakami.