
Sos z pachnących lasem kurek, śmietany i białego wina doskonale pasuje do makaronu penne
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 20
liczba porcji: 4
składniki: 
500 g penne
30 dag kurek
200 g kwaśnej, gęstej śmietany
kieliszek białego wina
łyżeczka soku z cytryny
oliwa z oliwek
sól, świezo zmielony pieprz
kilka liści bazylii 
przyrządzanie:
Kurki obrać, dokładnie opłukać i dusić pod przykryciemna małym ogniu na rozgrzanej oliwie przez pięć minut. Dodać wino, przyprawy, sok z cytryny i dusić kolejne pięć minut. 
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobina oliwy. Odsączyć.
Kurki lekko wystudzić, dodać posoloną śmietanę i podgrzać. Wymieszać z makaronem.
Podawać na ogrzanych talerzach, posypane posiekaną bazylią. 
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













