Niewielkie rożki ze szpinakiem i fetą - w sam raz na małą przekąskę lub przystawkę do greckiej kolacji
przepis z kuchni: greckiej
czas: 1 godzina
liczba porcji: 5
składniki:
500 g greckiego ciasta filo (może być ewentualnie mrożone francuskie)
500 g mrożonego szpinaku
200 g sera feta
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Szpinak rozmrozić i dusić przez ok. 15 minut bez przykrycia. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę. Wymieszać z rozgniecionym widelcem serem feta. Dokładnie wymieszać.
Z płatów ciasta wycinać kwadraty o boku ok. 5 cm. Na środek każdego z nich nakładać łyżeczkę nadzienia. Składać w tójkąty, dokładnie zlepiając rogi, a boki lekko, dekoracyjnie ponacinać. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
uwagi:
Równie dobrze smakują na cieplo, jak i na zimno.