Oto przykład jak ze znanego dania uczynić potrawę wykwintną i oryginalną
przepis z kuchni: rosyjskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 -3 łyżki mąki
1 łyzka otrąb
1 jajko
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
50 ml śmietany
150 g jogurtu naturalnego
100 g wędzonego łososia
2 łyżki kaparów
sól, pieprz
ćwiartki cytryny, gałązki pietruszki do dekoracji
przyrządzanie:
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jajko, makę, sól i pieprz. Dokłdnie rozmieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżka nakładać ciasto, formując niewielkie placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Powinno wyjść ok. 8 sztuk placków.
Śmietanę wymieszac z jogurtem, lekko posolic. Łososia pokroić w niezbyt drobne kawałki.
Na osączone z tłuszczu placki nakładać po łyżce mieszanki śmeitanowow – jogurtowej oraz po kilka kawałeczków łososia i i kilka kaparów. Obok ułożyć ćwiartkę cytryny, udekrować gałązką pietruszki
uwagi:
Ilość mąki, którą należy dodać, zależna jest od rodzaju ziemniaków - im bardziej mączyste, tym mniej mąki. Dla zdrowia zamiast dużej ilości mąki warto użyć nieco otrąb