Rozbija zły cholesterol. Jest pełne witamin i wartości odżywczych. Dostarcza nam sił witalnych, przez co jest nazywane "gruszką miłości". Czy może być lepsza rekomendacja dla pewnego warzywa???
Tytułem wstępu powiedzmy, że awokado nie jest hodowane w Polsce. Jak większość najsmaczniejszych zimowych przysmaków przywędrowało do nas z basenu Morza Śródziemnego, choć jego ojczyzną jest Ameryka Środkowa, na co dowodem jest jego gigantyczna popularność w Meksyku, gdzie jest jednym z podstawowych składników tamtejszej kuchni.
Kiedy jest najlepszy czas na kupowanie tego przysmaku: TERAZ!!! Zwykle należące do droższych warzyw, w lutym i marcu awokado osiąga najlepsze dla polskich konsumentów ceny. Kupując je zwróćmy uwagę na to, by miało gładką, lśniącą, zieloną skórkę i było na tyle dojrzałe, by przy lekkim naciśnięciu palec odciskał ślad. Gdy są twardsze należy je potrzymać dwa-trzy dni na parapecie kuchennym.
Miąższ awokado ma szlachetny i łagodny smak oraz niezwykle delikatną konsystencję. Po przekrojeniu bardzo szybko ciemnieje, czemu można zapobiec skrapiając go sokiem z cytryny.
Chyba najbardziej znaną potrawą z awokado jest meksykański dip GUACAMOLE, świetnie smakujące z kukurydzianymi nachosami. Na przystawkę albo małą wykwintną przekąskę można także przygotować NADZIEWANE AWOKADO, z wędzonym łososiem lub tuńczykiem. Warzywo to świetnie sprawdza się w sałatkach: polecamy hiszpańską SAŁATKĘ Z POMARAŃCZY I AWOKADO oraz francuską SAŁATKĘ Z PORÓW I AWOKADO. Mylił się jednak ten, kto awokado kojarzy tylko z potrawami na zimno, nie mniej atrakcyjnie smakuje bowiem na ciepło. Dowodem na to może być ZUPA ZIEMNIACZANA Z AWOKADO albo kremowa ZUPA Z AWOKADO z odrobiną sherry. Rozdrobniony miąższ może być doskonałą podstawą sosu do SPAGHETTI. Z pewnością gości olśni ZAPIEKANE AWOKADO w słodkiej śmietance z serem gorgonzola.
Na koniec do tej beczki miodu dodamy łyżkę dziegciu: awokado – tak szczerze, między nami mówiąc – jest dość kaloryczne, dlatego smakując je powinniśmy (niestety) zachować umiar. Nam to się nie zawsze udaje…