Zdrowa i jednocześnie elegancka potrawa z ryb i warzyw
przepis z kuchni: szwedzkiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg filetów z ryb morksich (mintaj, morszczuk)
1 cebula
5 ziemniaków
3 marchewki
1 brokuł
łyzka masła
200 g śmietany
sok z połowy cytryny
suszone oregano i tymianek
sól, pieprz
przyrządzanie:
Cebulę pokroic w kostkę i zeszklić na maśle Dodac pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić podlewając bulionem. Po ok. 5 minutach dodach startą na tarce marchewkę, podzielone na różyczki brokuły. Rybę dokładnie opłukać, pokroić na kawałki, dodać do warzyw wraz z suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem i dusić ok. 10 minut, mieszajac delikatnie kilka razy. Następnie wlać śmietanę z niewielką ilością soli i chwilę podgrzewać. Dodać sok z cytryny, ostatni raz doprwaić do smaku.
uwagi:
POdawać z białym pieczywem