Egzotyczne, choć nieskomplikowane danie rodem z Meksyku - obowiązkowo z papryczką chilli
przepis z kuchni: meksykańskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
5 dużych ziemniaków
2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
puszka czerwonej fasoli
3 pomidory obrane ze skórki (albo 1 puszka)
2 papryczki chilli
1 ząbek czosnku
po pół łyżeczki kolendry, kminku i tymianku
sól, słodka papryka
2 łyżki oleju
przyrządzanie:
Ziemniaki obrać i opłukać w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w talarki i zeszklić na oleju. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i parę łyżek wody. Po pięciu minutach dodać oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski paprykę oraz drobno posiekaną chilli. Dusić pod przykryciem przez 15 minut na bardzo małym, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać obrane ze skórki pomidory i przecisnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusić do chwili aż ziemniaki zrobią się miękkie. Wtedy wrzucić odsączoną fasolę i doprawić do smaku.
uwagi:
Osoby bardziej \"wrażiiwe\" powinny poprzestać na jednej papryczce chilli