Oryginalny, prosty i błyskawiczny do przygotowania sos, który swoja niezywkłą barwę zawdzięcza szfranowi w połączeniu z makaronem bucatini
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu bucatini
półtorej szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki mąki
2 łyżeczki przecireu pomidorowego
1 żółtko
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka szafranu
sól, pieprz
przyrządzanie:
Makaron bucatini ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju.
Do niezbyt gorącego bulionu warzywnego dodać mąkę rozmieszaną z kilkoma łyżeczkami wody i przecier pomidorowy. Podgrzewać i doprowadzić do wrzenia. Lekko ostudzić, dodać rozmącone z sokiem z cytryny zółtko. Wrzucić roztarty lekko szafran. Doprawić do smaku solą i pieprzem i podgrzać, uważając, aby sos się nie zagotował. Wymieszac z odsączonym makaronem i podawać natychmiast na ogrzanych talerzach.