Pyszna, treściwa tarta z nadzieniem z miodu i orzeszków ziemnych, popularna na południu Francji
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 1 godzina
liczba porcji: 8
składniki:
2 szklanki mąki
kostka masła
2/3 szklanki cukru pudru
4 jajka
2/3 szklanki miodu
starta skórka i sok z jednej cytryny
2 i pół skzlanki orzeszków ziemnych (niesolonych)
przyrządzanie:
Z mąki, połowy kostki masła posiekanego nożem, 2 łyżek cukru pudru i jajka oraz 1 łyżki wody zagnieść szybko kruche ciasto, które zawinąć w folię alumniową i włożyć na 15 minut do lodówki. Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tart. Przykryć papierem do pieczenia i piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozostały cukier puder ucierać z masłem, aż uzyska się jasny krem. Po kolei wbić do niego jajka. W rondelku podrzewać miód aż stanie się ciekły. Wtedy dolać go do masy maślano – jajecznej. Dodać też sok cienko startą skórkę z cytryny. Wymieszac z orzeszkami. Masę wylac na podpieczone ciasto. Piec przez ok. 45 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
uwagi:
Tarta miodowa dobrze smakuje na cipeło podawana z lodami waniliowymi