Coraz popularniejsza u nas sałata o drobnych liściach świetnie smakuje w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi i serem gorgonzola
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 10 minut
liczba porcji: 2
składniki:
250 g sałaty roszponka (ok. 2 garście)
ok. 15 pomidorków koktajlowych
3 łyżki posiekanych, łuskanych orzechów włoskich
200 g sera gorgonzola
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól, świeżo zmielony pieprz
przyrządzanie:
Roszponkę i pomidorki koktajlowe dokładnie umyć. Orzechy drobno posiekać. Ocet wymieszać z połową łyżeczki soli i świeżo zmielonym pieprzem, a na koniec dodać oliwę i ponownie dokładnie wymieszać. W dużej misce połączyć ze sobą: osuszone listki roszponki, pokrajane na połówki pomidorki oraz orzechy. Wymieszać z przygotowanym soesm. Na koniec dodać pokrojony w kostki ser gorgonzola i ponowinie wymieszać, ale tym razem bardzo delikatnie. Podawać na przystawkę.