W tym sosie smak delikatnej cukinii duszonej w śmietanie znakomicie uzuzpełnia nie mniej deliktany, ale bardzo aromatyczny wędzony łosoś
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu penne
1 mała cukinia
2 młode cebulki
250 ml słodkiej śmietanki
sok z połowy cytryny
sól, świezo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
100 g wędzonego łososia
2 łyżki świeżych, posiekanych ziół
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oliwy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W dużym rondlu rozgrzać nieco oliwy i wrzucić pokrojoną w plasterki cebulkę , a po chwili – cukinię. Smażyć przez 4 – 5 minut. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz oraz śmietankę.
Odsączony makron wymieszać z sosem i chwilę razem podgrzewać. Następnie wyłożyć na podgrzane talerze i każdą porcję posypać pokrojonym drobno wędzonym łososiem oraz posiekanymi ziołami.