Upał... Żar leje się z nieba, słońce świeci jak oszalałe, a nad nami nie ma nawet jednej małej chmurki. Nikt o zdrowych zmysłach nie myśli wtedy o czymś tłustym i gorącym, ale obiad zjadłoby się z chęcia...
Najlepszym rozwiązaniem są chłodniki. Proste w przygotowaniu, niebanalne w smaku mogą być idealną GAZPACHO, tradycyjnej hiszpańskiej potrawy. Tak samo jak w Polsce każda gospodyni na swój sposób żurek gotuje, tak samo na Półwyspie Iberyjskim różnie się przyrządza gazpacho. By uzyskiwać jego różne smaki wystarczy pokombinować z proporcjami głównych składników: pomidorów, czosnku, papryki i ogórków.
Z kuchni francuskiej polecimy KREMOWĄ ZUPĘ OGÓRKOWĄ Z AWOKADO. Potrawę tą możemy jeść na zimno i na ciepło, a jej smak przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom delikatnych smaków.
Z Francji i Hiszpanii powędrujemy do Polski i Litwy. KOLOROWY CHŁODNIK, mimo że zdecydowanie różni się od rosołu, zalewajki czy pomidorówki, jest daniem naszym, rodzimym. Jest treściwy, a zarazem efektownie wyglądający – wręcz stworzony na letni, niedzielny, rodzinny obiad.
Nasi północno-wschodni sąsiedzi nie byli by sobą, gdyby do zupki nie dodali buraczków. To te warzywa – w połączeniu z pozostałymi składnikami – nadają CHŁODNIKOWI JOGURTOWEMU wygląd, smak i aromat.