
Atrakcyjnie wyglądające danie z kabaczka z dowolnie dobranymi sosami
przepis z kuchni: polskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 duży kabaczek
1 jajo
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek otrąb
sól, pieprz
olej do smażenia
przyrządzanie:
Kabaczek umyć, cienko obrać, a następnie pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ze środka każdego plastra usunąć pestki. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli, a bułkę tartą wymieszać z otrębami. Każdy kawałek posypać solą i pieprzem, a potem maczać w jajku i obtaczać z bułce i otrębach, mocno dociskając panierkę, aby nie odchodziła w trakcie smażenia. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie odsączyć z nadmiaru oleju i układać porcje na talerzach. W środku każdego plastra umieścić po kleksie dwóch różnobarwnych sosów (np. czosnkowego i curry czy majonezowego i chillii id.). Udekorować liścmi bazylii lub innymi ziołami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













