
Zaskakująco proste danie, dość pracochłonne, ze zwyczajnych składników
przepis z kuchni: niemieckiej
czas: 2 godziny
liczba porcji: 6
składniki:
Na dużą formę:
1/2 kg ziemniaków
1 1/2 kg cebuli
1 duży por
4 dag drożdży
50 ml mleka
350 gram mąki
2 łyżki oleju
30 ml gęstej śmietany
5 jaj
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. W tym czasie obrać i pokroić w piórka cebulę oraz pora. Zeszklić je na dużej pataleni na rozgrzanym oleju, doprawiając pod koniec duszenia kminkiem, solą i pieprzem.
Do mąki dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Przykryć i odstawić na pół godziny, po czym dodać obrane ze skórek rozgniecione ziemniaki oraz odbrobine soli i pieprzu. Ręcznie lub w melakserze wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Dużą formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać lekko mąką. Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie, tak aby wyklejone były dno i boki. Podpiec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić obficie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczonym cieście ułożyć cebulę i polać sosem śmietanowo-jajecznym. Piec przez okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













