Okazuje się, że bez śledzia ani rusz w święta Bożego Narodzenia nie tylko w Polsce - ta sałatka, choć przygotowana z powszechnie dostępnych u nas składników ma smak dla nas dość oryginalny
przepis z kuchni: estońskiej
czas: 1 godzina + 1 godzina chłodzenia
liczba porcji: 6
składniki:
3 płaty solonego śledzia
4 nieduże buraki
3 ziemniaki
3 marchewki
3 kiszone ogórki
2 jabłka
2 jajka na twardo
1 dymka ze szczypiorkiem
pół szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
przyrządzanie:
Warzywa obrać i gotować w osolonej wodzie do miękkości – buraki koniecznie osobno, aby ne zabarwiły pozostałych jarzyn. Wystudzić.
Śledzie dokładnie opłukać i wysuszyć. Jabłka obrać ze skórki. Wszystkie wymienione składniki pokroić w niezbyt drobną kostkę. Ze śmietany, musztardy, soku z cytryny przygotować sos, który doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać do sałatki i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki jajka na twardo i posiekaną dymkę. Schłodzić w lodówce.