Oto ciasto, które smakuje nie tylko w Święta
przepis z kuchni: polskiej
czas: 60 minut
liczba porcji: 8
składniki:
3 jajka
9/10 l mleka
1/10 l rumu
3/4 szklanki bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
1 kg mąki
1 szklanka miodu
1 kostka margaryny
3 szklanki cukru
duże opakowanie proszku do pieczenia
2 przyprawy do piernika
2 łyżki oliwy
1 olejek rumowy
cukier waniliowy
przyrządzanie:
W dość sporym garnku umieszczamy następujące składniki: mleko, rum, miód, olej, margarynę i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu często mieszając do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a potem odstawiamy, by masa wystygła.
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Żółtka wraz z resztą składników dodajemy do chłodnej masy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i już tylko delikatnie mieszamy.
Blachę lub formę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.