Mięsa, jajka, alkohole i ciasta - to wszystko zapewne znajdzie się na naszym świątecznym stole. Warto jednak, by postawić na nim się coś atrakcyjnie wyglądajacego, zdrowego, a zarazem smacznego - jednym słowem: sałatka.
Na początek jednak przypomnienie kliku przepisów publikowanych w poprzednich latach. Oto odcinek o wszystko mówiącym tytule ALE JAJA.
Jeśli zaś szukacie oryginalnych, odmiennych przepisów zachęcam do lektury WIELKANOC INACZEJ.
A teraz powróćmy do sałatek. Dania na stole wielkanocnym mają przywoływać na myśl nowe życie, mają nawiązywać do wiosny, mają nieść radość… a przy okazji smakować i atrakcyjnie wyglądać. Zmęczeni jajami, tłustymi mięsami i wędlinami sięgnijmy po sałatki. Ich duży wybór wpłynie nie tylko na niezwykły wygląd stołu, ale także na to, że po zakończonej uczcie nieco mniej będą nas boleć brzuchy…
Jeśli chcecie, by Wasz stół został przyozdobiony potrawą taką jak na załączonym obrazku przygotujcie SAŁATKĘ Z BROKUŁAMI I ZIARNAMI SŁONECZNIKA. Jeśli dysponujecie przezroczystą szklaną misą warto wypróbować WARSTWOWĄ SAŁATKĘ Z KALAFIOREM. Odpowiedni kolor i smak zapewni nam SAŁATKA WŁOSKA Z TUŃCZYKA. Bardzo smaczna, a zarazem bardzo prosta do przyrządzenia jest SAŁATKA Z GOTOWANYCH PIECZAREK. Nieco bardziej kłaniając się tradycji świątecznej (czytaj: dodając jaja) przyrządzić możemy wywodzącą się ze Stanów SAŁATKĘ SZEFA. Atmosferę wiosny i ciepła pozwoli nam podkreślić postawienie na stole SAŁATKI Z RUKOLĄ I SZPARAGAMI. Do większego spożycia napojów wyskokowych wyjątkowo pasuje SAŁATKA Z ANANASEM W SOSIE CZOSNKOWYM, choć smakosze zjadają ją nawet wtedy, gdy do popicia jest tylko woda mineralna.
Pamiętajcie o tym by jeść dobrze i żeby się nie przejeść. Smacznych i wesołych świąt, życzy
redakcja Palce Lizać.