Kuchnia francuska uchodzi za najbardziej wykwintną na świecie. Temu poglądowi towarzyszy kolejny, a mianowicie, że wszystkie rodem z niej potrawy niezwykle trudno przyrządzić, gdyż wymagają długich przygotowań i dużego kulinarnego kunsztu. Tymczasem część popularnych nad Sekwaną i Loarą dań jest na tyle nieskomlikowanych, że z ich zrobieniem poradzi sobie niemale każdy, kto wykaże...dobre chęci i niewielką choć wiedzę o kuchennych zasadach.
Zanim przystąpimy do przyrządzania francuskich przysmaków, zabezpieczmy kilka butelek czerwonego wytrawnego wina, gdyż ono doskonale pasuje do większości proponowanych przez nas potraw.
Przed odkorkowaniem butelek z winem warto zadbać o zaostrzenie apetytu i zmysłu smaku za pomocą orzeźwiającego aperitifu MENTE FRAPPE.
Zaraz po jego spożyciu możemy zaserwować przystawki: FRANCUSKIE PALUSZKI to potrawa, która daje duże pole do popisu. Jedynym ograniczeniem, jeśli chodzi o składniki, które można do nich dodać jest wyobraźnia kucharza i zasady dobrego smaku, oczywiście. SMAŻONA CUKINIA Z ORZESZKAMI PINIOWYMI to danie, które po prostu nie może się nie udać. Francuska kolacja nie może oczywiście obejść się bez zdrowej i niskokalorycznej sałaty, którą proponujemy podać W SOSIE WINEGRET.
Bogactwo i zróżnicowanie kuchni francuskiej wyraża się również w obfitości zup. Z wielkiego bogactwa wybraliśmy dwie charakterystyczne, lecz zupełnie odmienne: KREMOWĄ ZUPĘ OGÓRKOWĄ Z AWOKADO oraz ZUPĘ CEBULOWĄ.
Głównymi atrakcjami wieczoru mogą być dwa francuskie klasyki: KISZ ZE SZPARAGAMI, wyszukane połączenie delikatnego ciasta, białych szparagów z owczym serem oraz TARTĘ ZE SZPINAKIEM, która zasmakuje nawet zagorzałym przeciwnikom pysznych zielonych liści.
Jako zwieńczenie wieczoru proponujemy zaś dwie tarty: intensywną CYTYRYNOWĄ z kremowym nadzieniem oraz GLAZUROWANĄ ZE ŚLIWKAMI moczonymi w brandy. Pysznym tartom towarzyszyć może kieliszek koktajlu przygotowanego ze słynnego likieru porzeczkowego Creme de Cassis nazywanego SPÓD SPODNI.