
To jeden z najbardziej popularnych aperitifów we Francji. Ma niezwykły smak, który każdy powinien poznać przynajmniej raz w życiu.
przepis z kuchni: francuskiej
czas: minuta
składniki:
1/5 likieru z czarnych porzeczek
4/5 schłodzonego białego wytawnego wina
przyrządzanie:
Likier i wino wlewamy do kieliszków. Tak przygotowany drink gotowy jest już do spożycia.
uwagi:
Ważne jest, by do Kiru zadbac o jak najlepsze składniki - najlepszy ku temu jest dostępny w polskich sklepach francuski likier porzeczkowy z okolic maista Dijon. Kir można przygotować też w wersji krówlewskiej - wtedy likier uzupełniamy winem musującym albo szampanem. Powstały w ten sposób wariant we Francji nazywany jest Kir Royal.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













