Grillowane plastry bakłażana będą smakować wyśmienicie, jesli wcześniej zostaną zamarynowane w pomidorowo - paprykowej zalewie
czas: 20 minut + min. 2 godz. marynowania
liczba porcji: 4
składniki:
2 nieduże bakłażany
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki pikantnej pasty paprykowej
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, suszone oregano
przyrządzanie:
Z przecieru pomidorowego, pasty paprykowej, oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i oregano przygotować zalewę. Jęsli jest zbyt geśta, dodać więcej oliwy.
Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry i włożyć do szerokiej, niskiej miski. Całość polać zalewą i wymieszać tak, żeby każdy kawałek poozstawał w zalewie. Odstawić na minimum 2 godziny (najlepiej na ok. 4).
Każdy plaster opiekać następnie na grillu z obu stron na złoty kolor.
uwagi:
Jeśli pasta paprykowa jest łagodna, należy dodać nieco chilli.