Proste i łatwe chińskie danie na każdą kieszeń.
przepis z kuchni: chińskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 duże marchewki
pół kapusty pekińskiej
4 łodygi selera naciowego
2 cebule
250 g wędzonego sera tofu
sól, pieprz, imbir, mielona kolendra
sos sojowy
2 żabki czosnku
killka gałązek kolendry do przybrania
olej do smażenia
przyrządzanie:
W woku rogrzać olej, wrzucić posiekany drobno czosenk oraz pół łyżeczki imbiru i minutę smażyć. Następnie dodać pokrajaną w półplasterki cebulę, marchewkę pokrajaną w słupki. Smażyć na niewielkim ogniu prze ok. 5 minut, po czym dodać pokrojone w małe kawałki łogygi selera naciowego oraz poszatkowaną kapustę pekińską oraz 2 łyżki sosu sojowego. Dusić pod przykryciem kolejne 10 minut, raz na jakiś czas mieszając, po czym dodać pokrojony w kawałki ser tofu i doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną kolendrą oraz ewentualnie sosem sojowym. Każdą porcję ozdabiać gałązkami świeżej kolendry.