Duszony szpinak z pomidorami i serem panir na sposób indyjski
przepis z kuchni: indyjskiej
liczba porcji: 4
składniki:
200 g sera panir
3 pomidory
400 g szpianku
3 papryczki chilli
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól
3 łyżki oleju
przyrządzanie:
Na dużej patelnie rozgrzać olej i wrzucić pokrojony w kostkę panir. Podsmażyć na złoto, mieszając do czasu do czasu. Zdjąć go następnie z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku.
Na patelnię wrzucić obrane ze skórki, pokrojone w plastry pomidory i smażyć przez 5 minut, ciągle mieszając. Dodać mielony kminek i paprykę oraz sól i dokładnie wymieszać. Wrzucić dokładnie wymyty i pozbawiony twardych ogonków szpinak i smażyć przez 7 -10 minut wciąż mieszając. Dodać pokrojoną drobno zieloną chilli oraz panir i dusic przez 2 minuty. Podawać na ciepło z ryżem na sypko.
uwagi:
Zamiast sera panir można dodać sojowy ser tofu