
Zielony sos z ziół, czosnku, oliwy z jajkiem na twardo i anchois, który szczególnie pasuje do ryb i warzyw z grilla
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki: 
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki liści bazylii
1/2 szklanki mięty i szczypioru
2 łyżki kaparów
1 filecik anchois
2 posiekane ząbki czosnku
1 kromka białego chleba bez skórki
2 łyżki octu winnego
1/2 szklanki oliwy 
1 jajo na twardo
przyrządzanie:
Liście mięty, bazylii, szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet, pokrojone anchois oraz posiekane kapary oraz miąższ chleba i wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pokrojone drobno jajko na twardo i wymieszać wszystkie te składniki. Sos schłodzić.
uwagi: 
Sos można urozmaicać, dodając np. musztardę, cebulę czy też kawałek marynowanego śledzia. 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













