Nieco zapomniana kresowa alternatywa dla bardzo popularnych klusek z makiem.
czas: 5 godzin (ale jest czas na robienie czegoś innego)
liczba porcji: 6
składniki:
pół szklanki cukru
szklanka mąki
pół kilograma maku
łyżka masła
przyrządzanie:
Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do przestygnięcia. Wodę odlewamy, a mak znów zalewamy wrzątkiem i odstawiamy – tym razem na pół godziny. Wodę odlewamy, a mak dwa razy mielimy w maszynce. Znów gotujemy wodę – tym razem około półtora litra – i znów zalewamy nim mak, tym razem dodając jednak cukier. Odstawiamy w chłodne miejsce. Z mąki i niewielkiej ilości wody zagniatamy ciasto. Po chwili dodajemy stopione masło i znów wyrabiamy ciasto, z którego następnie wyrabiamy wałki o średnicy kciuka. Z nich to wycinamy małe kluseczki o kształcie romba.
Blaszkę posypujemy mąką i układamy na niej kluseczki i pieczemy do złotego koloru. Na kilka godzin przed kolacją wkładamy do makowej masy. Wyjmujemy bezpośrednio na głębokie talerze.