Śródziemnomorska ryba dorada, zwana ze Włoszech oratą doskonale smakuje pieczona z ziemniakami (con patate) i serem pecorino
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 2
składniki:
1 spora dorada
4 duże ziemniaki
15 dag sera pecorino
2 łyżki
oliwy z oliwek
sól, pieprz
po 1 łyżce świeżego posiekanego i szuszonego
tymianku
przyrządzanie:
Rybę oczyścić, oskrobać, dokładnie wymyć i osuszyć. Natrzeć oliwą i posolić. Z obu stron ponacinać, nacięcia napełnić mieszanką rozdrobnionego sera pecorino i świeżego oraz suszonego tymianku. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Jeden z nich ułożyć na dnie długiego naczynia do zapiekania, a następnie umieścić tam rybę. Pozostałymi kawałkami ziemniaków obłożyć rybę, skropić oliwą. Piec ok.15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie posypać resztą sera i ziół i piec kolejne 10 minut aż się przyrumieni. Rybę podawać z ziemniakami, z którymi była pieczona (te z dołu wyrzucić).