Włoski delikatny ser ricotta połączony z duszonymi leśnymi kurkami jest atrakcyjnym nadzieniem do naleśników
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
1 jajo
pół szklanki mleka
pół szklanki jasnego piwa
pół szklanki mąki
1 szklanka kurek
150 g sera ricotta
sól, biały pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
olej do smażenia
przyrządzanie:
Grzyby obrać, umyć, osuszć. Większe pokroić na kawałki. Chwilę smażyć, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i dusić ok. 5 minut. Następnie nieco ostudzić, odłożyć kilka sztuk do dekoracji, a do reszty dodać ser ricotta.
Mąkę zmiksować z jajem, mlekiem, piwem, doprawić solą i pieprzem. Na dużej patleni rozgrzać tłuszcz, wlewać 1 – 2 łyżki ciasta, rozprawadzając po całej powierzchni, ruszając patelnią. Smażyć cienkie naleśniki, rumiane z obu stron.
Nadzienie podgrzać. Nakładać po czubtej łyżce na każdy naleśnik, składać w trójkąty. Dekorować odłożonymi grzybami, listkami bazylii.