Ugotowane warzywa w galarecie przygotowanej z bulionu są nie tylko smaczną, ale również dość niskokaloryczną propozycją
czas: 40 minut+ min. 3 godziny chłodzenia
liczba porcji: 2
składniki:
1 marchew
100 g fasoli szparagowej
1 mały kalafior
1/2 puszki kukurydzy
1 jaja
750 ml warzywnego bulionu
100 ml białego wytrawnego wina
opakowanie żelatyny
sól, pieprz
przyrządzanie:
Warzywa oczyścić, obrać. Kalafior podzielić na małe różyczki, marchewkę pokroić w kostkę, fasolkę na 2 cm kawałki. Kukurydzę odsączyć, zaś jajko ugotować na twardo. Warzywa ugotować osobno w osolonym wrzątku, tak, aby były nieco jędrne.
Gorący bulion wymieszać z winem, doprawić mocno do smaku solą i pieprzem. Dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Odsączone i przestudzone warzywa układać ciasno w okrągłej misce (dość płytkiej, nieco większej niż głęboki talerz), tak aby nie było możliwości ich przesunięcia po wlaniu bulionu. Na wierzchu układać ćwiartki jaj. Zalać tężejącym bulionem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie miskę wstawić na 30 sekund do garnka z gorącą wodą, położyć na niej talerz i energicznym ruchem przełożyć na ten talerz auszpik. Podawać z sosem winegret lub po prostu skropione sokiem z cytryny czy octem winnym.