Zapiekane grzyby pod pierzynką z ziemniaczanego piure oraz roztopionego zółtego sera - nieskomplikowane, a efektowne
przepis z kuchni: polskiej
czas: 1 godzina
liczba porcji: 4
składniki:
700 g leśnych grzybów (podgrzybki, maślaki, itd.)
500 g ziemniaków
150 g żółtego sera
2 cebule
1 czubata łyżka masła
2 łyżki mleka
sól, pieprz
suszony tymianek
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki oleju
przyrządzanie:
Grzyby obrać, dokładnie opłukać, pokroić na niebyt drobne kawałki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić w dużym rondlu. Dodać pokrojone grzyby i dusić na niewielkim ogniu bez przykrycia, często mieszając do chwili aż wyparuje cały płyn (ok. 30 minut). Pod koniec duszenia dodać pół łyżeczki suszonego tymianku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W czasie, gdy duszą się grzyby, obrać ziemniaki, pokroić je na połówki i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odsączyć i odparować. Rozgnieść widelcem, dodać masło i mleko, dokladnie wymieszać, aby powstała gładka masa, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką.
Do natłuszczonych małych żaroodpornych miseczek (albo do większej okrągłej formy) nałożyć grzyby, rozłożyć na nich ok. 1 cm warstwę ziemniacznego piure, posypać serem. Zapiekać ok. 20 minut w temperturze 180 stopni.
uwagi:
Zapiekanka najlepsza będzie, jeśli użyjemy mieszanych grzybów. Można też użyć grzybów mrożonych.