O ile zielone szparagi można przechowywać zamrożone, o tyle białe - aby się nimi cieszyć poza szparagowym sezonem - należy zapasteryzować
czas: 1 godzina
składniki:
1 pęczek białych w miarę równej wielkości szparagów
sól
szczypta kwasku cytrynowego
przyrządzanie:
Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki, cienko obrać. Ugotować na pół twardo na parze lub w lekko osolonej wodzie, tak aby czubki nie były w niej zanurzone (max. 10 minut).
Wysoki słoik dokładnie wymyć, wstawić na 10 minut do piekarnika nagrznego do 100 stopni. Przygotować zalewę z wrzątku, szczypty soli oraz kwasku cytrynowego. Do słoika nakładać odsączone szparagi, wlać przygotowaną zalewę. Dokładnie zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze 100 stopni. Po wyjęciu postawić do góry dnem do ostygnięcia.
uwagi:
Tak przygotowane szparagi można przechowywać kilka miesięcy.