Nieco inna wersja jednej z najpopularniejszych amerykańskich sałatek
przepis z kuchni: amerykańskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
sałata rzymska
5 kromek bułki
10 dag parmezanu
5 filetów anchois
Na sos:
1 jajo na twardo
1/2 łyżeczki musztardy z Dijon
1 ząbek czosnku
5 filetów anchois
1/2 szklanki oliwy
przyrządzanie:
Jajko, czosnek, musztardę, filety anchois, oliwę dokładnie zmiksować. Sałatę umyć, osuszyć, liście porwać na niewielkie kawałki. Ułożyć na półmisku, na nich pokrojone filety anchois. Kromki bułki usmażyć z obu stron na złoty kolor, a następnie pokroić na kwadratowe, małe kawałeczki. Posypać nimi sałatkę, a następnie polać sosem. Na wierzchu wyłożyć cienkie płatki parmezanu.