Pstrąg w sosie z natki pietruszki, oliwy i migdałów nie tylko efektowanie wygląda, ale także świetnie smakuje
czas: 40 minut
liczba porcji: 2
składniki:
1 duży pstrąg
pęczek natki pietruszki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
garść miagdałów
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku|
sól, pieprz
przyrządzanie:
Pstrąga obrać, oczyścić (pozostawiając głowę), dokładnie umyć i osuszyć, lekko posolić.
Migdały przelać wrzątkiem i obrać ze skórek. Umytą i osuszoną natkę pietruszki, oliwę, czosnek, migdały oradużą szczyptę soli i nieco mniejszą pieprzu zmiksować na gładki sos. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Sosem nasmarować wnętrze pstrąga oraz jedną stronę. Piec w natłuszczonej formie w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut. Gdy jedna strona jest zrumieniona, delikatnie przełożyć rybę na drugą, a wierzchnią posmarować resztą sosu.
uwagi:
Podawać na półmisku obkładając plasterkami podduszonej lekko na oliwie cukinii