Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Francuska zupa jarzynowa z pistou

Najsłynniejsza zupa z Nicei, pełna świeżych, zielonych warzyw, z sosem pistou podobnym do włoskiego pesto

przepis z kuchni: francuskiej

liczba porcji: 4

składniki:
250 g świeżego bobu
2 łyżki stołowe oliwy
3 rozgniecione ząbki czonsku
1 drobno posiekana cebula
1 drobno posiekana łodyga selera naciowego
1 pokrojona marchew
200 g młodych ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 l bulionu warzywnego
2 duże pomidory
duży pęczek świeżej bazylii
200 g cukinii
200 g fasolki szparagowej
sól, pieprz
4 łyżki sosu pesto

przyrządzanie:

Bób wyłuskać ze skórek (chyba że jest młody i miękki, bo wtedy można dodać ze skórką). W rondlu  o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać rozgnieciony czosnek, cebulę, marchew i selera. Dusić ok. 5 minut na niewielkim ogniu, często mieszając. Należy uważać, aby cebula nie zbrązowiała. Dodać ziemniaki, bulion i obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory. Zagotować, dodać pęczek bazylii. Zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok. 5 minut do miękkości ziemniaków. Dodać bób, pokrojoną w drobną kostkę cukinię, obraną i pokrojoną w kawałki fasolkę szparagową. Gotować ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć bazylię. Zupę wlać na talerze, do każdej porcji dodać łyżeczkę sosu pistou.