Mango z ogórkiem i mieszanką indyjskich przypraw - smakuje niezwykle
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 20 minut + 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
100 g niesolonych orzeszków ziemnych
15 ml oleju z orzeszków ziemnych
1 posiekana cebula
ogórek
mango
1 papryczka chilli
2 łyżeczki posiekanej natki kolendry
1 łyżeczka posiekanych liśc mięty
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
Przyprawy:
2 łyżeczki mielonych, prażonych nasion kmiku
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/2 łyżeczki garam masala
szczypta asafoetidy
sól, czarny pieprz
przyrządzanie:
Przygotować chaat masala: wymieszać wszystkie przyprawy, dodając po pół łyżeczki soli i pieprzu.
Orzeszki podsmażyć na oleju aż się lekko zarumienią (w przypadku solonych orzeszków przed smażeniem należy je umyć i osuszyć). W misce wymieszać pokrojonego w kostkę wraz ze skrórką (wcześniej sparzyć) ogórka, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę mango oraz posiekaną kolendrę. Dodać łyżeczkę wymieszanych przypraw chaat masala. Wymieszać z orzeszkami, sokiem z cytryny, dodać cukier. Wymieszać z resztą chaat masala, odstawić na 30 minut. Podawać jako przystawkę.