Rukola polskie podniebienia zdobywa przebojem. Jeszcze 5 lat temu znana była smakoszom i tym, którzy bywali w południowej Europie. Teraz jej dostępność sprawia, że Polacy pokochali warzywo, które biolodzy nazywają rokiettą siewną.
Przez to, że rukola jest dostępna w każdym lepszym warzywniaku, a także dzięki temu, że znakomicie przyjmuje się w warunkach domowych (nawet w zwykłych, balkonowych skrzynkach!!!) popularność rukoli jest ogromna.
Jeśli jej nie znamy za dobrze zacznijmy od przyrządzenia RUKOLI Z CAMEMBERTEM I POMIDORAMI. Potem ze śmiałością przyrządźmy RISOTTO Z RUKOLĄ I WERMUTEM, albo – jeśli taka nasza wola – PENNE Z RUKOLOWYM PESTO. Pamiętając o sałatkach sięgnijmy jeszcze po SAŁATKĘ Z RUKOLĄ I SEREM NA CIEPŁO, a także po przysmak, który swoją nazwę zawdzięcza miastu pochodzenia, czyli SAŁATKĘ PO WAWELSKU.
Jeśli nam tego jeszcze nie mało, na następny wieczór przygotujmy sobie SAŁATKĘ Z RUKOLĄ I SZPARAGAMI. Na absolutny deser zostawmy GRUSZKI Z GORGONZOLĄ – kto raz ich spróbował, ich smaku nie zapomni nigdy.