
Jeden z najbardziej popularnych sosów kuchni hiszpańskiej - przyrządzany z pomidorów, cebuli, papryki
przepis z kuchni: hiszpańskiej
czas: 10 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 zielona papryka
2 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
przyrządzanie:
Pomidory sparzyć, cebulę, paprykę i czosnek bardzo drobno posiekać. Do rondla na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, czosnek i paprykę. Chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone drobno pomidory i jeszcze 2 – 3 minut smażyć.
uwagi:
Tak przygotowany, podstawowy sos jest punktem wyjścia dla wielu wzbogaconych wersji.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













