
Mieszanka ziół stworzona w Indiach, niezbedna do przygotowania większości dań z kuchni indyjskiej.
W skład klasycznej garam masali wchodzą gałka muszaktołowa, goździki, cynamon, kolendra, kumin, czrany pieprz, koper włoski i kozieradka. Do tych składników dodawane są też inne, w zależności od regionu i potrzeb.
Dokładne znaczenie słów garam masala to \”ostra przyprawa\”. Mieszanka nie jest jednak ostra w smaku, ale ze względu na swój niezwykle intensywny smak, nie odpowiada wszytskim przyzwyczajonym do europejskich potraw.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













