
Zaskakujące jest połączenie smaków w sosie, w którym duszona jest fasolka: sos rybny i mleko kokosowe, a do tego czosnek i chilii. Smakuje wybornie...
przepis z kuchni: tajskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg fasolki szparagowej
3 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilii
1 łodyga trawy cytrynowej
2 łyżeczki tajskiego sosu rybnego
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 młode cebulki
przyrządzanie:
Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ewentualnie obrać z włókien. Pokroić w 5 – cm kawałki i gotować ok. 4 minuty w osolonym wrzątku. Odsączyć. Czosnek, chilli, trawę cytrynową posiekać, dodać sos rybny i mleko kokosowe, a następnie dokładnie zmiksować w blenderze na gładką masę.
Rozgrzać olej i na dużym ogniu smażyć przez około 2 minuty posiekane cebulki, często mieszając. Dodać zmiksowany sos i wszystko razem zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty, aby odparować część płynu. Dodać fasolkę i dusić do miękkości fasolki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













