Placuszki z mięsa białej ryby z orientalnymi przyprawami serwować można z sosem z orzeszków ziemnych, mleka kokosowego i chilli
przepis z kuchni: tajskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
800 g filetów z morskiej ryby
2 łyżki tajskiego sosu rybnego
2 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki soku z limonki
2 ząbki czosnku
2 białka jaja
6 łyżek posiekanej kolendry
sól, pieprz
olej do głębokiego smażenia
Sos:
małe czerwone chilli
2 łyżki jasengo sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła orzechowego
8 łyżek mleka kokosowego
przyrządzanie:
Filet z ryby razem z pastą curry, sokiem z limonki, czosnkiem, białkiem, sosem rybnym, kolendrą wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z pasty ulepić niewielkie kulki, rozpłaszczyć je na placuszki.
Przygotować sos: pozbawioną pestek chilli drobno posiekać. Podsmażyć w niewielkim rondelku, dodać masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, mleko kokosowe, cukier i chwilę podgrzewać.
Rozgrzać olej, smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło z sosem z orzeszków i mleka kokosowego.