Połączenie doskonale znanych u nas śledzi z nieco bardziej egzotycznymi składnikami: rodzynkami, czarnymi oliwkami i suszonymi ziołami
czas: 15 minut+ 2 godziny moczenia + 2 dni
liczba porcji: 4
składniki:
500 g matiesów
1 cebula
1 cytryna
1 szklanka octu spirytusowego
20 czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki rodzynek kilka liści laurowych
po 2 łyżki suszonego tymianku, rozmarynu i ziół prowansalskich
1 łyżka cukru
szklanka oliwy
przyrządzanie:
Filety śledziowe wypłukać, zalać mieszaniną dwóch szklanek wody oraz szklanki octu. Przykryć, wstawić do lodówki ba 2 godziny. Następnie dokładnie odsączyć i pokroić na kawałki. |Układać je warstwami, przesypując każdą z nich mieszanką ziół. Na każdej warstwie układać po kilka rodzynek oraz plasterki oliwek. Ostatnią warstwę przykryć plastrami cytryny i cebuli. Zalać oliwą i wstawić do lodówki na minimum 2 dni.