Połączenie smaku chrzanu, jabłek oraz marynowanych śliwek tworzy sos, który świetnie komponuje się ze śledziami
przepis z kuchni: polskiej
czas: 20 minut+ 2 godziny moczenia
liczba porcji: 4
składniki:
500 g matiesów
1 szklanka śmietany
1 łyżka oleju
3 czubate łyżki chrzanu
sok i otarta skórka z połowy cytryny
1 czerwone jabłko
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki utłuczonych goździków
6 marynowanych śliwek
1 szklanka octu spirytusowego
sól, pieprz
przyrządzanie:
Śledzie dokładnie wypłukać. Zalać mieszaniną 2 szklanek wody i szklanki octu. Przykryć i odstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie dokładnie odączyć. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z olejem, chrzanem, miodem, sokiem oraz skórką otartą z wyparzonej wcześniej cytryny oraz goździkami. Jabłko umyć, nie obierając ze skórki zetrzeć na tarce. 4 śliwki pokroić w małą kostkę. Wraz z jabłkami wymieszać z sosem. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Śledzie zalać sosem i odstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować paskami marynowanych śliwek.