Bardzo u nas modny, klasyczny i kultowy włoski deser z kremem z serka mascarpone
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut + kilka godzin chłodzenia
liczba porcji: 6
składniki:
1 jajko
3 żółtka
100 g cukru
aromat waniliowy
500 g serka mascarpone
200 ml mocnego espresso
125 ml likieru kawoweog Tia Maria, rumu lub brandy
24 podłużne biszkopty
2 łyżki kakao
2 łyżki drobno startej czekolady
przyrządzanie:
4 żółtka, cukier i aromat waniliowy (kilka kropel) wymieszać w żaroodpornej misce i umieścić ją na garnku z gotującą się wodą, uważając, aby miska nie była zanurzona w kąpieli wodnej. Mieszankę ubijać mikserem na wolnych obrotach aż zgęstnieje. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia raz na jakiś czas ubijając, aby masa nie zastygła. Do schłodzonej masy dodać serek mascarpone i ponownie dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywą pianę i delikatnie wymieszać z kremem. Zimną kawę połączyć z likierem na głębokim talerzu. Wkładać do niej biszkopty, mocząc je przez moment z każdej ze stron. Układać je na spodzie dużej salaterki lub małych pucharków. Na biszkopty wyłożyć 1/3 kremu i wygładzić powierzchnię. Ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i ponownie przykryć kremem. Ponownie wygładzić powierzchnię. Wstawić na kilka (a najlepiej kilkanaście godzin) do lodówki. Tuż przed podaniem posypać mieszaniną kakao i startej czekolady.