Patrząc z zewnątrz na niezwykłą popularność ziemniaka w naszym kraju można pomyśleć, że jesteśmy mistrzami w przygotowaniu dań z tego warzywa. Jak jest naprawdę, wie każdy z nas. Niemal wszyscy zdają też sobie sprawę, że niewiele energii potrzeba, by z tych bulw wyczarować coś niezwykłego.
Rozpocznijmy od wariacji na temat dania, które cieszy się sporą popularnością. Przygotujmy PLACKI ZIEMNIACZANE Z SEZAMEM W SOSIE SZCZYPIORKOWYM – ich niezwykłość powinna zaskoczyć domowników. Następne danie to typowo przednówkowy rarytas – ALZACKI PLACEK CEBULOWY może przyrządzić niemal każdy. Równie efektowna, i niezwykła w smaku jest TARTA ZIEMNIACZANA. Nie zapominajmy o zupach. Z wielu polskich przepisów polecimy ZUPĘ CHRZANOWO-ZIEMNIACZANĄ, której niezwykłość osiąga się w bardzo prosty sposób. Najbardziej swojski smak otrzymamy przygotowując ZIEMNIAKI PO CHŁOPSKU – mogą być one niezależnym daniem, jak i dodatkiem do najbardziej wykwintnych potraw, podobnie jak ZIEMNIAKI Z GROSZKIEM, czyli coś z kuchni indyjskiej, co jest w stanie przygotować każda gospodyni. Ostatnie dwa dania to propozycja z południa Europy. Polecamy gorąco greckie KOTLECIKI Z ZIEMNIAKÓW I FETY oraz WŁOSKĄ SAŁATKĘ ZIEMNIACZANĄ – czyli luksusowy smak południa w zasięgu ręki (i kieszeni) każdego Polaka.